Manda sütü, ‘MANDAVİLLA’ markası ile hayat bulacak

Manda sütü, ‘MANDAVİLLA’ markası ile hayat bulacak

Bölgemizde bir yıldır manda sütünü ev koşullarında işleyip, çeşitli ürünler ortaya koyan Meral Badem, KOSGEB desteklerinden yararlanarak artık üretimine profesyonel şekilde devam edecek.
Meral Badem, 1987 İstanbul doğumlu olup yaşamının bir bölümünü İstanbul’da geçirdikten sonra şimdilerde Keşan’da yaşamakta ve Mandavilla adını verdiği markasının tatlı telaşını yaşamakta.
Sözü fazla uzatmadan, genç ve kadın girişimci Meral Badem’e bırakıyoruz, Badem; “Evde oturmayı seven biri değilim, bir şeyler üretmekten keyif alıyorum. Mutfakta olmayı da, süt işlemeyi de çok seviyorum. Artık çocuklarımın da büyümesiyle, sevdiğim bir şeyi iş haline dönüştürmenin vaktinin geldiğini düşündüm. Bir senedir evde talep üzerine üretim yapıp, yakın çevreme ürünlerimi tattırma fırsatım oldu. Aldığım geri dönüşler sayesinde bu işi artık ileri seviyeye taşımaya karar verdim. Evimin alt katında bu üretimi yapabileceğim bir alanımda hazır varken bu işe giriştim. Hali hazırda iki sene önce aldığım bir KOSGEB eğitimim vardı. Bu süreçte KOSGEB Temsilcisi Kadircan Tunç ile tanıştık, kendisi süreç hakkında bilgi verdi. Projemizi oluşturduk ve kabul edildi. Desteklerinden ötürü KOSGEB Temsilcisi Kadircan beye bu vesileyle teşekkürlerimi iletmek istiyorum.”
İLK OLMANIN GURURUNU YAŞIYORUM”
Sözlerine devam eden Badem, “Edirne bölgesinde manda sütü işleyen bir firma veya bir şahıs yok, o nedenle bunu ilk yapan kişi olmanın haklı gururunu yaşıyorum. Üstelik bunu bir kadın olarak başarmanın, genç girişimci kadınlara örnek olacağını düşünüyorum. Yüksek oranda vitamin ve protein ile kalsiyum desteği sağlayan manda sütünü işlemeyi, kayınvalidemin de yardımlarıyla öğrendim. Daha önce çalıştığım yerlerde edindiğim bilgilerde, iş hayatıyla ilgili bana yol gösterici oldu. Yaklaşık 1 yıldır hali hazırda evimin mutfağında sütü işliyordum ve ekipmansız çalışmak zor oluyordu. Örneğin sütü kaynatmak için kullanılan bir makine var. Sütü bu makine ile kaynatmak çok hızlı olurken, tencerenin başında saatlerce kaynatmak çok vakit alıyordu. Bu işi artık profesyonel bir şekilde yapıyorum. Ufak çaplı tadilat işlerimiz devam ediyor. KOSGEB desteği ile makinelerimi yavaş yavaş tamamlıyorum. Süt soğutma tankımız şu an için mevcut, ilerleyen günlerde sütün kaymağını sütten ayırmak için kullanılan seperatör makinesi ve tereyağı makinesi gelecek. Böylelikle günde 60 litre işlediğim süt, 150-200 litrelere çıkabilecek.”
“MANDA SÜTÜ BULMAKTA ZORLANIYORUZ”
Diğer sütlere göre kalsiyum, protein ve B12 bakımında çok zengin bir içeriğe sahip olan manda sütünü bölgemizde bulmakta zorlanan Badem, “Sütü Yeniceçiftlik’ten temin ediyorum. Bölgemizde manda sayısı çok az. İstanbul Silivri bölgesine oranla burada manda bakan çok az kişi var. Buradan hayvancılıkla uğraşan kişilere seslenmek istiyorum. Manda bakmak gibi bir niyetleri varsa bir an önce başlasınlar, ben şimdiden sütlerini almaya talibim.”
“HER ÜRÜNÜM %100 MANDA SÜTÜNDEN”
Ürettiği ürünleri sıralayan Badem, “Manda Kaymağı, manda yoğurdu, tereyağı, süt reçeli, Trakya usulü biberli katık şu an seçeneklerim bunlar. Ekipmanlarım tamamlandıktan sonra hellim peyniri, mozzarella peyniri ve çeçil peyniri diye devam edecek. Markete gittiğinizde manda yoğurdu bulabilirsiniz ama ürünün içindekiler bölümüne bakacak olursanız, göreceksiniz ki sadece yüzde 20 oranında manda sütü kullanılarak yapılmış bir ürünle karşılaşacaksınız. Benim amacım, katkısız doğal yollarla üretilmiş, yüzde 100 manda sütünden ürünler ortaya koymak. Günümüzde insanlar bilinçli, içeriği temiz ürünler tüketmek istiyor. Ben de bu amaca hizmet etmek için buradayım. Toptan ve perakende satışlarımla, bölge halkı için üretmeye hazırım.”
“YETERKİ ÜRETECEĞİM DESİNLER”
KOSGEB süreci sizin için nasıl ilerledi diye sorduğumuzda ise Badem, “Devletimizin üretmek isteyen kişilerin arkasında durmasını çok kıymetli buluyorum. Özellikle genç üreticilere yönelik bu tür teşvikler çok güzel. Amatörce başladığım üretim hayatım, proje sonrasında profesyonel bir şekilde devam ediyor. Projenizi güzel hazırladıktan sonra ve çevrede ihtiyaç duyulan daha önce yapılmamış bir üretimi ortaya koymak istediğinizde, kimse sizden desteğini esirgemiyor. Böyle bir destekle iş hayatına atılmak güzel bir şey. İnsanlar araştırsın, ben üreteceğim desinler ve kendilerine inansınlar, gerisi her türlü geliyor. Kadın girişimci olarak, diğer kadınlara birkaç şey söylemek istiyorum, biz kadınlar çok üretken ve çok marifetliyiz, bu yüzden kendimize inandığımız sürece her şeyi başarabiliriz. Birinin boyunduruğu altına girmektense, kendi ürettiğimiz ürünleri satabileceğimiz alanlarda da çok başarılı olabiliriz. Niyet ettikten sonra biraz çabayla, utanmadan çekinmeden her şeyi başarmak mümkün.”
“MANDAVİLLA’YI TRAKYA’YA TANITACAĞIM”
Gelecek hedeflerinden bahseden Badem, “Gelecek hedeflerim arasında, Mandavilla adını verdiğim markamın adını Trakya bölgesine duyurmak var. Tüketiciye doğal katkısız ürünler sunmaya devam edeceğim gibi ürün çeşitlerimi çoğaltmayı hedefliyorum. Günlük 60 litre süt işliyorum ama hedeflerim arasında günlük 150-200 litre süt işlemek var. Emin adımlarla büyümeyi hedefliyorum.” Diyerek sözlerini noktalıyor.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Sevgi Birdar
Sevgi Birdar - 3 yıl Önce

Kesanlı olarak çok sevindim canım başarılar dilerim

seniha altin donuklar
seniha altin donuklar - 3 yıl Önce

işin hayırlı olsun canım çok iyidüşünmüşsun

Selman haydaroğlu
Selman haydaroğlu - 3 yıl Önce

Hayırlı olsun başarılar dilerim Allah yolunu açık etsin inşAllah

Hanife dülek rızvanoğlu
Hanife dülek rızvanoğlu - 3 yıl Önce

Tebrikler hepsini denedik gerçekten müthiş lezzetler faydasıda cabası bende ist manda yoğurdu yapıyorum ama sizinki gibi olmuyor bol bereketli olsun inşAllah

SIRADAKİ HABER