Bebeklerde sıcak çarpması (Uz. Dr. Uğur Özdağlı)

Bebeklerde sıcak çarpması (Uz. Dr. Uğur Özdağlı)

Ebeveynler genelde bebeklerinin üşütmesi konusunda çok hassastırlar. Fakat aynı hassasiyeti bebekte olası bir sıcak çarpması vakasına için pek göstermezler. Esasında sıcak çarpması vakaları da soğuk algınlıkları kadar ciddiye alınmalıdır. Bu tür vakalar öldürücü bile olabilmektedir.

Bebeği güneşte uzun süre tutmak, çok sıcak ortamlarda bırakmak, aşırı kalın giyindirmek gibi etkenler sıcak çarpmasına yol açabilir.

Sıcak çarpmasının belirtileri nelerdir?

Cildin aşırı ısınmış olması ve kuruması

Yüksek ateş durumu

İshal

Uyuşukluk

Bilinç kaybı

Havale

Bu belirtiler görülürse, acil yardım çağırmak gerekir.

Sıcak çarpması riskine karşı hangi önlemleri almak gerekir?

Sıcak çarpması riskine karşı en etkili yöntem korunma önlemlerini almaktır. Aşağıda bu korunma önlemleri belirtilmiştir.

1. Bebekleri sıcak havalarda asla park halindeki bir aracın içinde bırakmamak gerekir. Ortamın ısısı bebek için tehlikeli ve öldürücü boyutlara ulaşabilir. Ayrıca aracın camlarının açık olması bile tehlikeyi önleyemeyebilir.

2. Sıcak havalarda bebeğe hafif ve geniş giysiler giydirilmelidir.

3. Bebeğin direkt güneş ışınlarıyla teması önlenmelidir.

4. Bebek taşıyıcı veya arabasında taşınırken de oldukça sıcak olabileceğini unutmamak gerekir. Bu yüzden bebeği usun süreler sıcak havalarda açıkta bırakmamak ve daha serin yerleri tercih etmek gerekir.

5. Sıcak havalarda bebeklerde aşırı ısınma ve terlemeyle birlikte su kaybı olur. Su kaybının ileri düzeyde olması bebek için risklidir. Sıcak havalarda bebeğin bol bol sıvı alması sağlanmalıdır.

6. Çocukların her dışarı çıkışlarında 30 dk. dan fazla oynamasına izin verilmemeli ve gölgelik yerler tercih edilmelidir.

7. Ateşi olan bebeği çok kalın sarmamalı ve bebek serinletilmelidir.

Uz. Dr. Uğur ÖZDAĞLI
ÖZEL KEŞAN HASTANESİ
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hekimi

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER