Corona virüsü hakkında bilmemiz gerekenler

Corona virüsü hakkında bilmemiz gerekenler..

Corona virüsü hakkında bilmemiz gerekenler

Çin’in Wuhan kentinde başlayıp kısa zamanda dünyada 80 kadar ülkeye sıçrayan corona virüs tehlikesi devam ediyor. Ölümcül virüs şimdiye kadar 106 bin 439 kişiye bulaştı ve 3 bin 500‘den fazla kişinin ölümüne yol açtı.
Ülkemizde görülmemesine rağmen sınır komşularımızda da görülmeye başlayan virüs, Yunanistan’da 66 kişiye bulaşırken, İran’da şimdiye dek 145 kişiyi öldürdü.
Peki sınırlarımıza kadar gelen, kapımızda bekleyen virüse karşı ne yapmalıyız ?
Korunmak ve yaymamak için ne gibi önlemler almalıyız?

“Hastalık damlacık enfeksiyonu ile yayılıyor”
Konu hakkında bilgi veren Eczacı Neshan Yıldırır bize ölümcül virüs hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı: “Hastalık şu anda kişilerin birbirine yakın teması ile geçiyor, hastalığın ilerleme aşamasında öksürme ve hapşırma ile damlacık enfeksiyonu ile yayılıyor. Bu yayılma 2 metrelik çapta etrafımıza yayılıyor. O yüzden burada etkili olacak şey öksürür ve hapşırırken ağzımızı tek kullanımlık mendillerle koruyucu önlemler almak, el temizliğine çok dikkat etmek. Bu hastalığın hem yayılmasında önemli hem de bizim kişisel olarak sağlığımızı bu hastalığa karşı korumakta ki 1 derecede önlem alınması gereken şey. En az bir 20 saniye tırnaklarımızın içlerini ve ellerimizin parmak aralarını sabunla suyla ameliyata giren doktor gibi detaylı ve sık olarak bunu yapmalıyız.” diyerek hastalığın nasıl yayıldığını ve ilk etap korunma yöntemlerini sıraladı.
“Kim risk taşıyor bilemeyiz”
Hastalığa yakalanmamak için bağışık sitemimizi güçlendirmemiz ve bunun için de yediklerimize dikkat etmemizi kaydeden Yıldırır, sosyal yaşamımıza da dikkat etmemiz gerektiğini söyledi: “Temiz havada bulunması kapalı mekanlardan uzak durması AVM gibi ya da çok kalabalık ortamlar yurtdışı seyahatleri bunları mümkün olduğunca ertelemek gerekiyor. Vallahi biz Çok sıcakkanlı insanlarız Buluştuğumuzda öpüşüp sarılıp tokalaşmak Bunların hepsinden kesinlikle çok uzak kalmamız gerekiyor. Birbirimizin hastalık taşıyor durumuna karşı da risk oluşturmamak için mümkün olduğunca bu tür durumlarda kesinlikle uzak kalmamız gerekiyor.”
“Maskelerin satışı kontrollü olarak yapılıyor”
Tüm bu alınacak basit ama etkili yöntemlerden bahseden Yıldırır, maske kullanımının da söz etti: “Diyelim ki, yurt dışı seyahatlerine gitmek zorundasınız ve hava alanına gitmelisiniz. Hasta olma riskine karşı mikrobu yaymamak adına bir maske kullanmamız gerekiyor. Bu cerrahi maskeler şu anda en pratik maskeler maskeler. Hastalığın bulaşma riski olan kişiler tarafından kullanılmalı ya da bulaşmış kişilerle temas durumlarında N 95 ve N 99 özelliği olan özel filtreli maskeler kullanılması gerekiyor. Bunları da temin etmek şu anda biraz zor gibi görünse de imkansız değil. Kontrollü olarak gönderiliyor. Tüm dünyada bir salgın olduğu için üretim aşamasındaki sıkıntılardan dolayı sanki maskeler yokmuş gibi bir bilgi yayıldı, siparişlerimiz var peyderpey yönlendiriliyor. İki günde bir üç günde bir lisanslı özellikli maskeler eczanelere gönderiliyor ve toptan maske satış dayalı maske satışlarına da diğer insanların mağdur olmaması için kısıtlama getirildi.”
“Hastalığın görülmemesi olmayacak anlamına gelmiyor”
Şu an ülkemizde görülmese de yine de dikkatli olunması gerektiğinin altını çizen Yıldırır, “Çok şükür ülkemizde rastlanmış bir vaka yok Ancak bu olmayacak anlamına gelmiyor. Sınır komşularımızda hastalık görülüyor. Temizlik beslenme bunlara çok dikkat etmemiz lazım yüksek ateş öksürük varsa hemen sağlık kuruluşuna başvurmamız gerekiyor ve ben özellikle kendi arkadaşlarıma da söylüyorum yurt dışı seyahatlerini, eğer çok mecbur değilsiniz lütfen erteleyin. Bu süreçte biraz daha biraz daha bencil yaşamak önemli” dedi.

Kaynak: Keşan Online

Güncelleme Tarihi: 12 Mart 2020, 10:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER