Çakırlar, ekonomiyi değerlendirdi

Orhan Çakırlar, ekonomiyi değerlendirdi..

Çakırlar, ekonomiyi değerlendirdi

İYİ Parti Edirne Milletvekili Orhan Çakırlar yaptığı açıklamada; Türkiye’deki işsizlik rakamlarında yaşanan artışla ilgili değerlendirmelerde bulundu.
“Türkiye’nin en büyük sorunu işsizliktir”
Türkiye’de işsizlik rakamlarının yüzde 13.7 olarak açıklandığını belirten Çakırlar, “İşsiz sayısı resmi rakamlara göre; 4 milyon 394 bin olarak açıklandı. İşsiz sayısının artmasıyla birlikte ülkede sosyolojik olarak, daha büyük sıkıntılar doğacaktır. Dolayısıyla, Türkiye’nin en büyük sorunu işsizliktir. İşsizliği tetikleyen nedenlerden biri üretimin olmamasıdır. Fabrikalar tam kapasite çalışsa ve işyerleri iş yapabilse, sıkıntı yaşanmaz. Ama bunlarında olmadığını görmekteyiz.” dedi.
“Ekonomide tünelin ucu gözüktü deniyor ama işsizlik sürekli artıyor”
Orhan Çakırlar sözlerine şöyle devam etti: “Edirne’de esnaflarımızı ziyaret ettiğimizde, Yunanistan ve Bulgaristan’dan alışveriş için gelenlerin olmadığını bizlerle paylaşıyorlar. Sadece Edirne’deki esnafımız değil; Türkiye’deki diğer illerde yaptığımız ziyaretlerde tablo aynı. Esnaf ve vatandaş, hayat pahalılığından yakınıyor. Birde bu insan işini kaybetmişse ya da işsizse, bu sorun daha da büyüyor. Türkiye’de işsizlik ve enflasyon artıyor. Ayrıca, bölgeye yapılan bir yatırım yok. Rahmetli Süleyman Demirel, 1970’li yıllarda Edirne’yi yatırım programına almıştı. Bu çerçevede; fabrikalar kuruldu ve istihdam yaratıldı. Ama bugün Edirne ve Türkiye’de üretime dayalı hiçbir şey yapılmadı. Televizyonlarda, Ekonomi Bakanı, ekonomide tünelin ucu gözüktü diyor ama işsizlik sürekli artıyor. İşsizlik, Türkiye’nin çok büyük bir beka meselesidir. İşsiz çocuklara ne zamana kadar anne ve babalar bakacak? İnsanlar bir yere gittiğinde, çay ikram ederlerdi ama ekonomik durum kötüye gittiği için çay almakta insanlar zorlanıyor.”
“Güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçilmeli”
Çakırlar, sözlerini şöyle tamamladı: “Yatırımcı, Türkiye’de yatırım yapmaya çekiniyor. Hukuk sisteminin yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Bunlar gözden geçirilmeli ki, insanlar gelip yatırımı yapabilsin. Türkiye’nin bu çıkmazdan kurtulmasının yolu, güçlendirilmiş parlamenter sistemdir. Demokrasiyi rayına oturtulmalı, üretime dönük yatırımlar ve planlamalar yapılmalı. Türkiye’de 18 yıldır kazanılan paranın hepsini betona gömdük. Şehirlerimiz modernleşti ama insanlarımız işsiz kaldı. Gidişat kötüye gidiyor.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER