Kan stoklarında alarm

Kan stoklarında alarm

Trakya bölgesinde 186 hastanenin kan ihtiyacını karşılayan Edirne Kızılay Kan Merkezi’nde stoklar binin altına düştü. Edirne Valiliği koordinasyonunda kamu kurum temsilcileri ve Sivil Toplum kuruluşları ile bir araya gelerek kan bağış kampanyası başlatıldı.

Koronavirüsten dolayı tüm Türkiye’de kan stokları ciddi düşüş yaşarken Edirne Kan Merkezinde de günlük kan alım stoklarının birin altına düşerek eksiyi görmeye başladığını söyleyen Kızılay Başkanı Kadir Kaçay, kan stoklarımız imdat veriyor, vatandaşlarımızdan ricamız lütfen duyalı olsunlar bana lazım olmaz demesinler dedi. Kızılay Kan Merkezinin 7 gün 24 saat açık sağlıklı olan her bir kişi 15 dakikasını ayırarak bir şişe kan verip üç kişiye can verebilir.
Edirne Vali Yardımcısı Ali Uysal Başkanlığında gerçekleşen toplantıya Kızılay Başkanı Kadir Çakay, Kızılay Kan Merkezi Müdürü Dr. İbrahim Dede Mehmet, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr. Selma Heves Yılmaz katıldı.


Toplantı açılışında konuşan Vali Yardımcısı Ali Uysal; “Kamu kurum ve kuruluşlarımız, sağlık müdürlüğümüz, Kızılay’ımızın talebi üzerine Sayın Valimizin talimatıyla başkanlığımda kamu ve kuruluşları, en çok kamu personelinin çalışmış olduğu kurumlar sivil toplum kuruluşları ile birlikte bugün buradayız. Bu sonuçta milli bir mesele Kızılay’ımızın kana ihtiyacı var. Kızılay’ımızın ihtiyaç olduğu kanı toplamak için başka kamu kuruluşları ve bütün Edirne halkı olarak bir kampanya başlatıyoruz. Sağlığı elverişli olan herkesle kan bağışı kampanyasına katılıp kan vereceğiz. Bizim buradaki yöntemimiz bütün kamu kurul ve kuruluşların özellikle Milli Eğitim başta ve sağlık diğer kurumlar sağlığı elverişli olan herkesi kan vermeye davet edeceğiz. Kan veren bütün kamu görevlileri bunu sosyal medyadan paylaşacaklar. Halkımızı teşvik etmek için. Siyasi partilerden de yardım isteyeceğiz. Mahalle, köy muhtarları, esnaf odalarından da katkı bekliyoruz. Maksimum seviyede kan toplamayı hedefliyoruz. 16, 17 ve 18 Ekim’de Saraçlar Caddesi’nde kan alımı yapılacaktır. Biz de orada olacağız” dedi.
Kan çağrısında bulunan Kızılay Başkanı Kadir Çakay;“Sayın Valime çok teşekkür ederim. Tüm katılımcılara da çok teşekkür ederim. Edirne halkına çağrıda bulunmak istiyorum sizin 15 dakikanız başka birinin hayatını kurtarabilir. Bir can, üç can hayat kurtarıyor. Pandemiden dolayı Türkiye genelinde toplanan kan stokları sınırların düşmüş durumda ve kanın tek kaynağı insan. Hiçbir insanın kana ihtiyacım yok demesi mümkün değil. Dolayısıyla tek kaynağı insan ve insanın, bu bağışı yapması gerekiyor. Hiçbir vatandaşımız hiçbir hastanede kullanmış olduğu kan için bir ücret ödemiyor. Dolayısıyla bugüne kadar çok duyarlı olmuş olan Edirne halkının tekrar bu konuda desteklerini bekliyoruz. Geçen yıl kan artışında Türkiye genelinde 2.sıradaydık. Tekrar bu durumda sınırlarımızın günlük kapasitenin birin altına düştüğünü söyleyebilirim. Dolayısı ile imdat veriyor. Edirne halkından bu isteğimize destek olmalarını, yardımcı olmalarını istiyorum” şeklinde açıkladı.


7/24 SAAT KAN MERKEZİ AÇIK

Kan vermek isteyen vatandaşlar için bilgi yer konusunda bilgi veren Çakay; “Kan vermek isteyen vatandaşlar 24 saat kan merkezlerimize giderek kan verebilirler. Kan merkezi Kipa Market’in karşısında ve Edirne’nin belli yerlerinde kan alımları yapılacaktır. Kan verme yerleri halkımıza duyurulacaktır. Resmi kurumların, partilerin, STK’ların organize edeceği yerlerde de kan alımları yapılacaktır. Sağlık açısından bir vatandaşın 15 dakikasını ayırması doktorlar kontrolünde yapılıyor kan verirken de aynı zamanda muayene olmuş oluyorlar. Kan alımı yapanlar sağlık çalışanlarımızdır bu konuda profesyoneldir. O konuda kimsenin şüphesi olmasın. 16-17-18 Ekim’de tüm vatandaşlarımızı Edirne Merkez’deki Saraçlar Caddesi’nde kan alımı işlemi yapılacaktır” dedi.

Herkesi kan bağışı yapmaya davet ediyorum Halk Sağlığı Başkanı Selma Hanım; “Duyarlılığı insan olarak hepimizin göstermesi gerekiyor. Biz İl Sağlık Müdürlüğü olarak da 2019 yılında, Kızılay Başkanlığı’nda bir bağış kampanyası düzenlemiştik. O dönemde de güzel bir katkımız olmuştu. Bu aşamadan sonra tekrar tüm çalışanlarımızla beraber aynı katkıyı tekrar sunacağız. Arkadaşlarımızı seferber edeceğiz. Ancak pandemi döneminden geçiyoruz. Sonuçta hem çalışanlarımız yoğun bir yük altında hem de farklı bir süreçteyiz. Dolayısıyla mümkün olduğu kadar katkıda bulunacağız ama herkesi kan bağışı yapmaya, canları kurtarmaya davet ediyorum” dedi.
Kan stoklarının binin altına düştüğünü acil kan stokuna ihtiyaç olduğunu belirten Kan Merkezi Müdürü İbrahim Dede Mehmet; “Bilindiği üzere kan temini projesi kapsamında ülkemizin ihtiyacı olan kan ve kan ürünlerinin karşılanması ve sürdürülebilir düzenli kan temini için gönüllü karşılıksız ve düzenli kan bağışı anlayışını toplumun her kesimine yaymak amacındayız. Kızılay, kan bağışçısıyla hastaneler arasında bir iyilik köprüsüdür. Gönüllü kan bağışçılarından aldığımız her bir ünite kan üç farklı ürüne ayrılmakta. Laboratuarda işlendikten sonra tahlillerden geçtikten sonra hastanelerin ihtiyacı giderilmeye çalışılmaktadır. Hastaneler Kızılay’dan kan talebinde bulunuyor. Bu talebi Kızılay olarak karşılamak durumundayız. Ama yaşamış olduğumuz pandemiden dolayı kan sayılarında ciddi bir düşüş oldu. Stoklarımız erime noktasına geldi. Şu anda depomuzda 1000 civarı bir şey var. Biz İstanbul’un Avrupa yakasına bağlıyız. Trakya’daki bütün hastaneler yani 186 hastanenin kan ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. Bu anlamda da Edirne’ye baktığımızda sadece 1 Ocak tarihinden bugüne Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi sadece 16 bin 500 ünite kan talebinde bulunmuş. Aynı şekilde 1. Murat Devlet Hastanesi’ne baktığımızda 5 bin ünite gibi kan talepleri olduğu görülüyor. Edirne il ve ilçelerdeki diğer devlet ve özel hastanelerin talebi 5 bin civarında olmuştur. Aynı tarihler içinde Edirne Kızılay Kan Bağış Merkezi olarak aldığımız kan sayısı sadece 15 bin ünitedir. Yani sadece Tıp Fakültesi’nin ihtiyacını bile karşılayamamaktayız. Bundan dolayı da sayın valimizin başkanlığında, belediye başkanlığımız, diğer resmi kurum ve kuruluşların desteğiyle 16, 17, 18 Ekim tarihlerinde 3 günlük büyük bir kan bağışı kampanyası düzenlemek istiyoruz. Bu yüzden de başta Valilik olmak üzere Belediye Başkanlığı, diğer kurum ve kuruluşlar, siyasi partiler ve sivil toplum örgütlerinin desteğini bekliyoruz. Bu süreçte elimizden geldiği kadar merkezimizi açık tutup merkezimizde kan almaya çalıştık. Sahaya çıktığımızda sosyal mesafeye, dezenfeksiyon işlemlerine azami özeni gösterdik. Bağışçılarımızın hiçbir endişesi olmasın. Bütün önlemler, tedbirler alınmıştır. Bize kan bağışı için gelen insanlar sağlıklı insanlardır. Hasta teması olan insanlar değildir. Bu konuda içlerinde herhangi bir şüphe olmasın. Edirne Kızılay Kan Bağışı Merkezi olarak bu süreçte bir sıkıntı yaşamadık. Kimse pozitif çıkmadı veya bir bağışçımız bizi arayıp pozitifim demedi. O yüzden bütün insanlarımızın bu konuda içi rahat olsun” dedi.


 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER