Uzman Klinik Psikolog Aslı Nilşah Lofçalı uyardı

Lofçalı uyardı..

Uzman Klinik Psikolog Aslı Nilşah Lofçalı uyardı

Dünyayı etkisi altına alan ve şimdiye kadar 1 milyondan fazla kişinin enfekte olması ve on binlerce kişinin hayatını kaybetmesine yol açan korona virüs tehlikesi devam ediyor. Bir çok ülke ulusal çapta karantina uygulamasına geçti, ülkemizde de ‘Evde Kal‘ çağrıları ile bireylerin evlerinden çıkmadan salgının atlatılması amaçlanıyor.
Bunun yanında okulların da tatil olması sebebiyle çocuklar da ebeveynleri ile birlikte evlerinde izole bir ortamda yaşanılan bu sürecin bitmesini bekliyor.
Peki bu süreç içinde sıkılan, dışarı çıkmak isteyen çocuklara, dışarıda ölümcül bir virüs salgını olduğunu ve dışarı çıkmaması gerektiğini nasıl anlatmalı?

Çocuklar ailelerini rol model olarak alıyor!
Konuyla ilgili konuşan Uzman Klinik Psikolog Aslı Nilşah Lofçalı, önemli bilgiler verdi. Ebenveynlere “Öncelikle siz sakin olun” tavsiyesinde bulunan Lofçalı şunları dile getirdi “İlk önce ebeveyn olarak sizin sakin olmanız ve güven verici yaklaşmanız lazım. Çocuklar ebeveynlerini sandığınızdan daha çok gözlüyorlar. Daha çok rol model alıyorlar. Davranışı kendilerine örnek alacaklar ve onlar da öyle davranmaya başlayacak. Bir de şu durum var çocuğunuza “Kork! Kaygılan virüs var! Hasta olacaksın!” gibi bir yaklaşım olmamalıdır. Çünkü çocuk böyle bir durumda daha çok korkar. Çocuklarımıza çocuk diliyle dediğimiz, çocuğa yaklaşarak onun boy seviyesine gelerek göz kontağı kurarak dile getirmemiz gerekir.”
Anlatırken basitten karmaşığa gidin!
“Bunlar bir salgın bu şu şekilde şöyle zararları var gibi anlatımlarda bulunun. Örneğin çocuklar çok karmaşık anlamazlar, basitten karmaşığa giderek genelden özele giderek anlatmamız lazım. Nasıl olacak bu? İlk başka salgını hastalığın tanımını bunları anlatmamız lazım ondan sonra korona virüs bunların içinde ne? Çünkü tüm şeyleri bilmesi lazım çocuğun. Aslında sadece korona değil bu yani salgın vakalar da var hastalıklarda var ve bunları da öğrenmek ister çocuk. Bunları anlatırken de şu var: ‘Çocuğumuzun, yaş seviyesini karakter özelliğini bilmemiz lazım.’ Bazı çocuklar karakter özelliği gereği çok fazla kaygılı olabiliyor, korku ve endişesi yüksek olabiliyor böyle olduğunda da daha fazla telaşlanabiliyorlar. Böyle olan çocuklara daha üstü kapalı bir şekilde anlatmak gerekiyor ama şunu söylüyorum, ebeveynler asla ve asla yanlış bilgi vermeleri lazım. Doğru söylemeleri ve onlara dürüst olmaları lazım. Eğer inanmıyorlarsa güvenlikleri bir siteden çocuklarla birlikte bakabilirler, araştırabilirler bu konuyu.”
Felaket senaryoları yazmayı bırakın!
Ailelerin çocuklarına durumu anlatmaları için, sürekli haber bültenlerine takılıp kalıp, felaket senaryoları yazmayı bırakmaları konusunda uyarıda bulunan Lofçalı şu tavsiyelerde bulundu: “Aileler, kendileri de felaket senaryoları yazmayı bırakmaları gerekiyor. Özellikle çocukların yanında yapmamaları lazım. Haberleri izlerken çocuklar olduğunca felaket durumları olduğunu uzaklaştırmalı ve güvenli güvenilir kaynaklardan, Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı bilgilerden ve resmi kurumlardan bakılmalı gelişmelere. Çok fazla da haber girerse kişiler sürekli izlerler veya dinlerse de kendileri de kaygıda bulunabilirler. Bu yüzden aralıklarla dinlemelerini tavsiye ediyoruz. 2-3 saat aralıklarla olabilir bu. Ama sürekli televizyonumuzda açık olursa hem bize hem çocuğumuzu etkiler.”

Kaynak: Keşan Online

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER