Hayallerinin peşinden koşan Keşanlı, üretimi tercih etti

Gazete Saros olarak, genç ve kadın girişimcilerimizi gazetemize konuk etmeye devam ediyoruz. Keşan Ticaret ve Sanayi Odası koordinasyonunda gerçekleşen röportajlarımızla bölgemiz iş ve ekonomi dünyasının sesi olmaya devam edeceğiz. İstanbul’da bir şirkette çalışırken, hayallerinin peşinden koşarak Keşan’a gelen ve üretimi tercih eden genç girişimci Muzaffer Kadem ile üretim ve ihracat üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik. Sözü çok fazla uzatmadan, Trakya’da bir ilki başarma yolunda olan genç girişimci ve üretici Kadem’e bırakıyoruz.

Hayallerinin peşinden koşan Keşanlı, üretimi tercih etti

“ÜRETİMİN TEMELLERİ 2012 YILINDA ATILDI”

Keşan doğumluyum. 2012 yılında ailemle birlikte badem bahçesi kurduk. Süreç aslında biraz da bununla beraber başladı. O zamana kadar, iç badem ve kabuklu bademi toptan ve perakende olarak pazarlıyorduk. Bahçemizin yeri Yenimuhacir’de ve 400 adet ağacımız var. Arada kuruyanlar ve dökülenler oluyor ama 5. yaşından itibaren ağaç başına 4-5 kilo verim ile başladık, bu süreç artarak devam etti.”
“BADEM YAĞI ÜRETMEYE BAŞLAYACAĞIM”
“Aslına bakarsanız,10 senedir ağaçlarımız var ama işletmemi bu sene kurdum ve badem yağı üretmeye başlayacağım. Badem yağını çıkartacak olan cihaz, çörek otu yağını ve argan yağını da çıkartabiliyor. Hindistan cevizi yağını da presleyerek çıkartabiliyor. Yapmışken sadece badem üzerine değil, hepsini yapmayı planlıyorum. Diğer ürünleri dışarıdan alacağım. Hammadde olarak sadece kendi ürünümü, yani bademi kullanacağım ama yetmezse onu da dışarıdan tedarik etmek zorundayım.”
“İHTİYACIN YÜZDE 90’INI İTHAL EDİLİYOR”
“İstanbul’da bir güvenlik hizmetleri firmasında çalışırken bir toplantı sırasında Akatlar Kozmetik Yönetim Kurulu Başkanı ile tanışma fırsatı yakaladım. Sohbet ederken o bahsetmişti, daha doğrusu sohbet sırasında badem bahçelerim olduğunu bahsetmiştim ve orada bana Türkiye piyasasının bu yağa aç olduğundan bahsetti. Kozmetik sektörünün hindistan cevizi yağı, argan yağı ve badem yağı gibi ihtiyaçlarının yüzde 90’ını yurt dışından ithal olarak aldıklarından bahsetti. O zamandan beri yaptığım araştırmalar doğrultusunda böyle bir işletme kurmayı planlamıştım. Bu zamana kısmetmiş.”
“KOSGEB ÖNEMLİ, KEŞAN TSO’YA TEŞEKKÜR EDERİM”

“Yaptığım araştırmalara göre Trakya bölgesinde bu işi yapan yok. Bir ilki gerçekleştiriyoruz. İşletmeyi açmayı planlarken zaten KOSGEB desteklerine güvenerek yaptım çünkü bu iş biraz maliyetli. Bir kısmını ben, bir kısmını da KOSGEB karşılıyor. İmalat üzerine bir işletme açacak olan arkadaşlara da tavsiyem, KOSGEB desteklerinden faydalansınlar. Bu süreçte sadece makine ve tesisat alımı için değil, istihdamı artırmak için de destekleri var. Sigorta primlerini karşılıyor, nitelikli elemanın maaşının yüzde 80’ini karşılıyor ve 2 yıl süreyle bunları karşılamaya devam ediyor. Bu da büyük bir avantaj. Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Şapçı ve personeline teşekkür ederim. Süreç içerisinde çok fazla yardımları dokundu.”
“İHRACAT KONUSUNDA GİRİŞİMLERİMİZ VAR

“İhracat hedefim olduğu gibi bu konuyla ilgili girişimlerim de var. Bu yıl içerisinde planlıyordum ama pandemi sebebiyle biraz ertelemek durumundayım. Önümüzdeki yıllarda ihracata başlayacağım. Almanya ve Fransa ile yani kozmetiğin gelişmiş olduğu ülkelerle alakalı iki girişimim oldu, onlardan cevap bekliyorum. Yağ üretimimiz, piyasanın isteği doğrultusunda şekillenecek ama ağırlıklı olarak badem yağı üreteceğim. Üretim kapasitemiz yıllık 50 bin litre olarak gerçekleşecek. Bu arada ilk etapta, 3 personel istihdam etmeyi planlıyorum. İlki 6 ay sonra, ikincisi de 2021’in sonunda gerçekleşecek. Üçüncü istihdamımı da 2022’nin ortalarında sağlayacağım. Bu tamamen üretimin artmasıyla alakalı gerçekleşecek bir şey.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER