Genç Mimar, Edirne’de bir ilki Keşan’da başardı

Genç Mimar, Edirne’de bir ilki Keşan’da başardı

Gazetemizin Aralık ayı sayısında, ‘Kahve Tadında Sohbetler’ köşemizde, bölgemizin yeni değerlerinden, Peyzaj Mimarı Dilruba Ezgi Yılmaz’ı konuk ettik.
1996 yılında başkent Ankara’da hayata gözlerini açan Yılmaz, lisans eğitimini geçtiğimiz Haziran ayında, Ankara Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı bölümünde tamamladı.
Ailesinin Keşan’da ikamet etmesi sebebiyle bölgemize yerleşen genç Peyzaj Mimarı, 2020 yılı içerisinde Edirne’nin tek tescilli Peyzaj Mimarlık bürosu olan ‘Ginkgo Peyzaj’ı Keşan’da açtı.
Sözü çok uzatmadan genç girişimci, Peyzaj Mimarı Dilruba Ezgi Yılmaz’a bırakıyoruz.
MESLEĞİ HAKKINDA BİLGİ VERDİ
“Yapacağım meslek ne olursa olsun muhakkak kendimden bir şeyler katmalıydım ve topluma hizmet etmeliydim. Peyzaj Mimarı’nın neler yaptığını anlamak için öncelikle peyzajın ne olduğunu anlamak gerekir. Peyzajın tanımı, en basit haliyle gözle görülen ve algılanabilen her şeydir. Bu açıdan bakıldığında, aslında her alanda çalışır. Peyzaj Mimarları şehirleri daha modern, yaşanabilir kılan projeler oluşturur ve uygular. En küçük ölçeği bir villa bahçesinin düzenlemesiyle başlar, mahalle parkları, caddeler, kent parkları, şehir parkları planlamalarına kadar devam eder. Halk arasında bilinen tabiriyle; taşıyla, toprağıyla, bitkisiyle, suyuyla, bankıyla, lambasıyla çevreyi düzenler. Bu bölümü okumayı düşünen gençlere de bilgi vermek adına Peyzaj Mimarı, özel sektörde projeleri çizip uygulama alanında çalışabildiği gibi fidanlıklar da açabiliyor. Buna ek olarak; belediyelerde, Çevre Şehircilik Bakanlığı’nda, Tarım ve Orman Bakanlığı’nda ve valiliklerde çalışma alanları mevcut.”
“GİNKGO HER KOŞULDA AYAKTA”
Merakımıza yeni düşerek, daha önce adına pek rastlamadığımız ama Yılmaz’ın ofis ismi olan Ginkgo’nun anlamını sorduk; “Ginkgo, uzakdoğuda yetişen bir ağaç türüdür. Hiroşima’ya bombalar atıldığı dönemde, o bölgede yaşayabilen tek canlı organizmadır. Yaşam direnci çok yüksek bir ağaç olup her koşulda yaşayabilmektedir. Bundan üç sene önce, bitkiler hakkında aldığım bir derste Ginkgo Biloba ağacını işlemiştik ve ben o dönemde bu bitkiden oldukça etkilenmiştim. Ofis açmaya karar verdiğimde de bu denli güçlü, köklü, hayata karşı direnç gösteren ve her koşulda ayakta kalabilen bu ağacın adını ofisime vermeye karar verdim. Çünkü Ginkgo Peyzaj olarak bizde her koşulda ayakta duracağız ve bütüne hizmet ederek bölgeye adımızı kazıyacağız. Başta telaffuzu zor olduğunun farkındayım ama Ginkgo’nun bunlara da direnç göstereceğini ve hafızalarda yer edineceğine inanıyorum. 21 Kasım’da yaptığımız açılışla birlikte aldığım olumlu tepkiler, şimdiden Ginkgo’nun gücünü ortaya koydu.”
“PROJE VE UYGULAMA ALANINDA DA ÇALIŞIYORUZ
Verdiği hizmetleri siz değerli okurlarımız ile paylaşan Yılmaz, “Biz burada bir ofis olarak varız fakat ben burada dağın görünen yüzüyüm. Arkada büyük bir ekiple çalışıyorum. Projelerde bana destek olan, uygulama alanında taşçımızdan sulamacımıza ve bitki tedarikçimizden depolama alanımıza kadar birçok yer var. Ben sadece Peyzaj kelimesinin tam anlamıyla anlaşılması adına burada bir reklam yüzüyüm. Arkada işleyen kocaman bir sistem var. Sadece tasarım alanında değil proje ve uygulama alanında da hizmet veren bütüncül bir yapı Ginkgo Peyzaj.”
“DAHA GÜZEL BİR KEŞAN HEPİMİZİN ELİNDE”
Mesleğinin getirdiği bakış açısıyla Keşan ilçemizi değerlendirmesini istediğimiz Yılmaz, “Keşan’ı güzelleştirmeye, modernleştirmeye ve daha yaşanabilir bir kent olması adına atılan adımlar çok büyük. Peyzaj Mimarı olarak farklı bakış açısıyla, farklı vizyonlarla tüm kamu alanları ve özel alanlarda ve hatta kentin tamamında göze hitap edip, çevre düzenlemelerini koruyarak, yapılan heykellere zarar vermeyerek, dikilen çiçekleri yolmayarak katkı sağlayabiliriz. Bunu sadece çevreyi temiz tutarak bile başarabiliriz. Yaşadığımız kent için verdiğimiz tüm mücadele bizlerin daha hoş bütünleyici bir görüntüyle karşılaşmamızı ve yaşadığımız kentin görsel açıdan doyum sağlayabileceğimiz bir yer olmasına sebep olacaktır” diyerek Keşan halkına daha güzel bir Keşan için mesajlar verdi.
GENÇ GİRİŞİMCİLERE TAVSİYELERDE BULUNDU
Bölgemizdeki genç girişimcilere cesaret veren açıklamalarda bulunmayı da es geçmeyen Yılmaz, “Herkes kendi meslek alanında öğretilen öğretiyi en iyi şekilde sergilemeye çalışırsa, bu durumun ülkemiz adına faydalı olacağı gibi kişilerin mesleki anlamda tatmin duyacaklarına inanıyorum. Ben şahsen işin para kazanma boyutundan çok mesleki tatmin ve çevreye faydalı olup bütüne hizmet etmeyi amaçlıyorum. Tüm genç girişimcilere kendi meslek alanlarında çalışmaya yönelik girişimci bir ruhla yılmadan, bıkmadan, hareket etmelerini öneriyorum. Hiç korkmadan, cesaretle meslek hayatlarına atılmalarını fakat artık babalarının küçük prensesi, annelerinin yakışıklı prensi değil de girişimci kimliklerinin altını tam anlamıyla doldurma arzusuyla piyasaya atılan bireyler olduklarını unutmamalarını söylemek istiyorum. Düşmekten korkmamalı, bunun uzun bir yolculuk olduğunun farkında olarak adımlarını kendilerini riske atmadan ve basamakları tek tek sabırla çıkarak, çevrelerine faydalı olmalarını tavsiye ediyorum. Belli bir noktada girişimcilere verebileceğim bir diğer tavsiye ise ben buraya geldiğimde annem ve babam haricinde kimseyi tanımıyordum ve eğer gerçekten siz içinizdeki ışığa inanıyorsanız, bu inancınız çevrenizdeki herkesi inandırıyor.”
KISA, ORTA VE UZUN VADELİ HEDEFLERİNİ AÇIKLADI
Etkin olabilecek her noktada hizmet vermeye, her türlü desteği elinden gelenin fazlasıyla Keşan halkıyla paylaşmaya hazır olan genç, dinamik ve enerjisi yüksek olan Yılmaz’ın iş hayatındaki kısa, orta ve uzun vadeli planları şöyle, “Kısa vadede öncelikle mesleğimi icra ederek piyasada tutunmak, ilk hedefim. Çevreme ve ihtiyaç duyanlara, yani en dar halkaya hizmet vermek, orta vadede bu halkayı genişleterek meslektaşlarıma ve beraber çalıştığımız farklı iş kollarına destek verebilmek, uzun vadede de kendi meslektaşlarıma tecrübemi aktarıp, bilgi birikimim ile onlara fayda sağlayabilmeyi planlıyorum. Bir akademisyen olarak olmasa bile, bir iş insanı olarak yardımcı olabileceğimi hissediyorum. Umuyorum ki hem çevreme hem meslektaşlarıma hem de şehrimizin tercih edilen, saygın bir şehir olmasına yeni vizyonlarla katlı sağlayabilirim. İnsanın yaşadığı yeri beğenmesi, orada olmaktan mutlu olması, yaşadığı yeri ve dolayısıyla kendini değerli hissetmesi, hem kısa hem orta hem de uzun vadede hedefimdir. Beğendiğimiz, zevk aldığımız bir Keşan’da sevgili halkımızla beraber mutluluğumu ve saygınlığımızı paylaşabilmeyi arzuluyorum.”
Adres: Yukarı Zaferiye Mah. Mercan Sok. Ali Paşa Halk Çarşısı, No:17/C Keşan, Edirne

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER