İpsala’da doğdu, Keşan’da bir ilki başardı

İpsala’da doğdu, Keşan’da bir ilki başardı

Keşan’da ve Trakya bölgesinde bir ilk olan “Hepsi Mezze”nin sahibi, genç ve kadın girişimci Yeşim Alabak, gazetemize konuk oldu.
İpsala doğumlu olan ve bir süredir yaşamını Keşan’da devam ettiren üç çocuk annesi Alabak, Hepsi Mezze’nin ortaya çıkış hikayesini, gazetemiz okurlarıyla paylaştı.
Çok çeşitli sofralar kurmayı, misafirler ağırlamayı sevdiğini söyleyerek sözlerine başlayan Alabak, “hazırladığım sofraları, mezelerimle taçlandırmayı seviyordum, yakın çevrem mezelerimin lezzetli olduğunu, bunu kazanç elde edebileceğim bir konuma getirmediğimi sürekli dile getiriyordu. Trakya’da özellikle Keşan’da, böyle bir yerin eksikliğinden yola çıkarak kendimi geliştirdim. Yaklaşık bir buçuk sene araştırma yaptım. İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlerde olan meze dükkanlarının sıkı takipçisi oldum. Tarifler öğrendim, yeni tarifler ürettim ve mezelerin sadece Rus salatası, haydariden ve patlıcandan ibaret olmadığını, meze kültürünü Keşan halkına kazandırmak için kollarımı sıvadım. Malumunuz biz Trakyalılar, mangal yapmayı, yanında alkol tüketmeyi çok severiz. Mangalın ve alkolün yanında, artık mezelerin tamamlayıcı bir lezzet olduğu gerçek” diyerek sektöre giriş hikayesini bizlerle paylaştı.
“HEM LEZZETLİ HEM DE SAĞLIKLI”
Sözlerine devam eden Alabak, “marketlerde satılan mezeleri lezzetli ve sağlıklı bulmuyorum. Bir mezenin haftalarca dayanamayacağını bildiğimden markette satılan mezelerin içeriğinin temiz olduğunu düşünmüyorum. Ben mezelerimi günlük taze yapıp, tezgâhıma koyuyorum” diyerek mezelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
“TABELAYI ASTIK MERAK UYANDIRDIK”
“Nihayet kendimden emin oldum, artık dükkân bakabilirim dedim ve pandemi patladı. Bir süre bekledikten sonra yasakların kalkmasıyla beraber dükkânı tuttum, tadilat falan derken bugün buradayım. Mezeci dükkânı açacağımı duyanlar ilk başta güldüler, bu iş nasıl olacakmış, kadın başıma yapamazmışım, bu iş erkek işiymiş dediler ama yılmadım, risk aldım ve pandemi dönemi devam ederken bir cesaretle dükkanımı açtım. Hepsi Mezze geçiş güzergahında olması sebebiyle, denize geçen tatilcilerden olumlu tepkiler almama sebep oldu. Mezelerimi lezzetli bulmuş olacaklar ki birkaçıyla gelecek yıl tekrar görüşme sözü aldım.”
“KIRK ÇEŞİTTEN FAZLA MEZEMİZ MEVCUT”
Keşan ve bölge genelinde, kısa sürede lezzetli mezeleriyle ilgiyi üzerine toplayan, günlük çıkardığı taze mezeleriyle ilgili gazetemize detaylı bilgi veren Alabak, “her gün Rus salatası, haydari, fava, humus, mor sultan, Girit ezmesi, cevizli paşa ezmesi, cacıki, şakşuka, köz manca, yağlı biber turşusu, yoğurtlu spesiyal, karides söğüş, ahtapot salatası, Arnavut ciğeri, mantar salatası, havuç tarator, kabak tarator, barbunya pilaki, deniz börülcesi, acılı ezme, yoğurtlu borani, ıspanak borani, semiz otu salatası, nohut salatası, dil söğüş, beyin salatası, zeytin salatası, köz salata, atom, Yunan mezesi (skordalia), deniz ürünleri salatası, içli köfte, yaparak sarma, zeytinli hamsi, soslu hamsi, sardalye, Arnavut lakerdası bira tabağı, isli alabalık var, telefon servisi yapıyoruz, paçanga böreği, kuru et, pastırma, eski kaşar, tulum peyniri, mihaliç peyniri, keçi çoban peyniri gibi mezeler taze bir şekilde müşterilerimizi bekliyor. Müşterilerimiz için hazırladığımız bira tabaklarımız da akşam servislerine hazır.”
“HEPSİ MEZZE, HAREKETLİLİK YARATTI”
İlk olmanın verdiği avantajla beraber, taklitlerinin de olacağını dile getiren Alabak, “Tekirdağ ve Malkara’dan gelen müşterilerimiz var. Bu civardaki restoran sahiplerinin dikkatini çekmiş olacak ki, zamanında masaya ek meze istendiğinde ücretiyle bile getirmeyen restoranlar, şimdilerde kampanyalı meze ve alkol paylaşımları yapmaya başladılar. Bir kesimin küçümsediği, kadınsın sen yapamazsın dedikleri mezecilik işi birden herkeste merak uyandırdı ve rekabet ortamı oluşturdu. Bu rekabet ortamı, beni daha da üretken hale getiriyor. Doğrusunu söylemek gerekirse, bu kadarını beklemiyordum. Beni kendilerine rakip olarak görmeleri güzel, çünkü ben burada tek başıma bir kadın olarak mücadele veriyorum. Trakya’da bu işi ilk yapan kişi olmanın gururunu yaşıyorum.”
Son olarak gelecek planının bir kısmını bizimle paylaşan ve bir kısmının kendisinde kalmasını isteyen Alabak, “günlük, taze mezeyi bölgemizde ilk yapan olarak, çok yakında Hepsi Mezze’nin patentini alıp, marka haline gelmeyi düşünüyorum. Gelecek planlarım arasında daha farklı ve büyük bir mekâna taşınmak var” diyerek sözlerini tamamlıyor.
Adres: Aşağı Zaferiye Mahallesi, Anafartalar Caddesi, No:50/B, Keşan

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER