Türkiye’nin ikinci büyük şehitliği

İşte tüm detaylarıyla Edirne Asker Hastanesi Şehitliği..

Türkiye’nin ikinci büyük şehitliği

Şehit sayısı bakımından Türkiye’nin ikinci büyük şehitliği olan Edirne Asker Hastanesi Şehitliği, 22 Mayıs 2015’te açıldı.
Şehit sayısı bakımından Çanakkale Şehitliği’nden sonra ikinci büyük şehitliktir. Balkan ve 1. Dünya savaşlarında Romanya, Galiçya, Makedonya ve Çanakkale cephelerinde yaralanan ve hastanede tedavi görürken şehit olanların defnedildiği bir alanda şehitlik projesi gerçekleştirilmiştir.
Şehitliğin girişine 1363 metrekare otopark alanı düzenledik. Burası bize Sırpsındığı Savaşı’nı ve Lala Şahin Paşa’yı hatırlatacak.
Şehitliğin abidesi 1071 metrekare, bu alan bize Malazgirt ve Alpaslan’ı anımsatacak. Girişteki üç kemerli tak, ecdadımızın üç kıtada at koşturduğunu hatırlatacaktır. 155 levhaya şehitlerimizin isimlerini yazdık. Edirne savunması 155 gün olduğu için bunlar bize Şükrü Paşa ve Edirne’yi anlatıyor. İki adet kulede soldaki Balkan Şehitleri’nin gönderi, sağdaki ise 1. Dünya Savaşı şehitlerimizin gönderidir. Sol kulede kullanılan 1920 kilogram demirin TBMM’yi, sağ kulede kullanılan 1923 kilogram demirin ise cumhuriyeti ve Mustafa Kemal Atatürk’ü vurgulamaktadır.
Kulelerin girişindeki dört basamaklı merdiven Çanakkale, Galiçya, Romanya ve Makedonya cephelerini hatırlatmaktadır. Kulelerin altındaki 8 metrekare çapındaki silindir, Kırım Harbi’nden Kurtuluş Harbi’ne kadar geçen sürede 8 savaşta yer aldığımızı anımsatmaktadır. Kulenin altındaki 4 metrekare çapındaki ikinci silindir ile Balkan Savaşı’nda 4 devlete karşı verilen mücadelenin hatırlatılmaktadır.
Öte yandan, kulenin ‘H’ harfi şeklide olması şehitliğin asker hastanesi şehitliği olduğunu belirtiyor. Kulenin ortasında da hastanenin amblemi yer almaktadır. Soldaki kulenin üzerinde sarı ay yıldız, sağdaki kulenin üzerinde Türk bayrağı yer almıştır. Bu bize zulümden, hastalıktan, ölümden, hürriyet ve istiklale, hürriyet ve istiklalden genç cumhuriyete geçişi anlatıyor. Şehitliğimiz tarihi anlatıyor.

Kaynak: Türkçe Tarih

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER