Trakya kanser sıklığında kaçıncı sırada ?

“Enez, Saros ve Trakya’da Çevre Sorunları; Halk Sağlığına Etkileri” konulu bilgilendirme toplantısına ilgi yoğun oldu!

Trakya kanser sıklığında kaçıncı sırada ?

Kartopu Enez Gönüllüleri Derneği’nin Enez Belediyesi’nin destekleriyle düzenlediği, Edirne Tabip Odası Başkanı Doktor Mehmet Akbal ile Trakya Çevre Platformu Sözcüsü Avukat Bülent Kaçar’ın konuşmacı olarak katıldığı “Enez, Saros ve Trakya’da Çevre Sorunları ve Halk Sağlığına Etkileri” konulu etkinlik geçtiğimiz Pazar Günü Enez sahilinde yer alan Star Cafe’de yapıldı.

Toplantıda konuşan Av. Bülent Kaçar, Trakya’da yapılması öngörülen nükleer santral ve FSRU limanının çevreye ve Saros’a, dolayısıyla Enez’e olası olumsuz etkilerini anlatırken, Ergene Havzası’nda yeraltı sularıyla atıkların birbirine karışabileceği söz konusu olunca hiçbir yerin bundan etkilenmemesinin söz konusu olamayacağını dile getirdi.

Trakya’da bir çevre bilincinin oluşması gerektiğini ve her birimin, her kesimin çevreye zarar veren her şeyle mücadele etmesi ve sessiz kalmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Edirne Tabip Odası Başkanı Dr. Mehmet Akbal’ın konuşmasında ise, Trakya’da kanser sıklığının Türkiye’de ilk üç arasında görüldüğünü, Çorlu’da her beş kişiden birinin kanserli olduğunun tespit edildiğini söyledi. Ergene nehrinde görülen ağır metallerin çeşitlerini ve sebep oldukları hastalıkları sıralayan Akbal, Trakya’da yaşanan kanser vakalarının öncelikli sebeplerinin bunlar olduğunu söyledi.

Katılımcıların soruları arasında yine ilk sırayı Ergene nehrinin kirliliği ve bundan en çok Enez’in etkilendiği ile FSRU limanının Saros’a vereceği zararlar olarak öne çıktı.

Etkinliğe Enez İl Genel Meclisi Üyesi Tuncay Taşkın da Edirne İl Genel Meclisi’nde görüşülen konularla ilgili bilgi verdi ve görüşlerini aktardı.

Enez Doğa-Der Başkanı Ulaş Demiray’ın, Doğa-Der ile Kartopu Enez Gönüllüleri Derneği’nin ortak etkinliklerde bulunabileceklerini hatırlatması üzerine, Dr. Mehmet Akbal bir kent konseyi oluşumuna katkı verilebileceğini söyledi.
Kartopu Enez Gönüllüleri Derneği Başkanı İsmet Esengin, kent konseyi konusunu Enez Belediyesi Başkanı ile görüştüğünü en kısa zamanda ele alınacağını söylediğini sözlerine ekledi.

Ayrıca böylesine önemli bir konuda, davetli olmalarına rağmen, hiçbir Enez Belediye Meclis üyesinin katılım göstermemesi katılımcılar tarafından eleştiri konusu oldu.

Güncelleme Tarihi: 10 Eylül 2019, 10:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER