Beyendik sevdalıları, taş ocağı istenmiyor

Beyendik sevdalıları, taş ocağı istenmiyor

Beyendik Belediyesi çevresinde yapılması planlanan ‘Bazal Mıcır Taş Ocağı’ için Beyendik sevdalıları, 631 dilekçe ile başvuruda bulundu. Konu hakkında bölge halkının görüşlerinin alınmadan projeye gidilmemesi gerektiğini dile getiren Beyendik Belediye Başkanı Muhammet Örnek, patlatılacak dinamitlerle şiddetli sarsıntılar yaşanacak proje için “Eğer yararı olacaksa tesisin açılsın ama zararı olacaksa da açılmasını kesinlikle istemiyoruz.” dedi.

Beyendik’ten toplanan 631 itiraz dilekçesi, Belediye Başkanı Muhammet Örnek, Edirne İl Genel Meclisi üyesi Sezgin Gündoğdu, Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz, Beyendik Belediye Meclisi üyesi Hüseyin Yavaşoğlu, Aydoğan Mahallesi Muhtarı Murat Gül ve Mustafa Kemal Paşa Mahallesi Muhtarı Hikmet Kirez tarafından, saat 11.00 sıralarında Keşan Kaymakamlığı’na getirildi.

“Dosya ÇED Raporu alınmadan onaylanmak istenmekte”
Geçtiğimiz günlerde Beyendik’te halka bölgede yapılmak istenen ‘Bazal Mıcır Taş Ocağı’ hakkında bilgilendirme toplantısı yaptıklarını, ve bunun kendisinin de faydadan çok zarar getireceğini düşündüğünü belirten Beyendik Belediye Başkanı Muhammet Örnek; “Devletimizin açacağı bu tesise karşı değiliz. Bu tesisin beldemize yarar ve zararları konusunda tartışılması gerektiğini düşünüyoruz.” diyerek şu ifadeleri kullandı: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sitesinde proje tanıtım dosyası açıldı. Bu dosya ÇED Raporu alınmadan onaylanmak istenmekte. Belde halkı olarak ÇED onayı alındıktan sonra böyle bir tesisin yapılması gerektiğini düşünüyoruz. ÇED onayı alınmadan önce; belde halkının düşünceleri, çevredeki tarım arazisi sahibi çiftçilerin düşünceleri, tüm kurumların düşünceleri alındıktan sonra böyle bir tesisin açılmasını uygun olduğunu düşünüyoruz. Ayrıca bu tesis patlatmalı olacak. Her patlatmada 101 tane dinamit patlatılacak. Bu 101 dinamitin aynı anda patlaması sonucu yaşadığımız coğrafyaya, yeraltı kaynaklarına, yeryüzündeki bitki örtüsüne zararlarını halkımıza anlattık. Halkımız da bu doğrultuda dilekçelerini Kaymakamlığa vermek üzere başvuru yapmamızı istedi. Beğendik sevdalısı 631 arkadaşımızın imzasını Kaymakamlığa teslim etmek üzere burada bulunuyoruz. ÇED onayı alınmadan bu tesisin yapılmasını istemiyoruz. Çevre Şehircilikten gelsinler, belde halkımız bilgilendirsinler. Eğer yararı olacaksa tesisin açılmasını istiyoruz ama zararı olacaksa da açılmasını kesinlikle istemiyoruz.”
Örnek’in ardından Keşan Kent Konseyi olarak Beyendikliler’in yanında olduklarının altını çizen konsey başkanı Hasan Karagöz; “Bu ciddi bir tahribat yaratacak. Günde 288 araç trafiğinden söz ediliyor. Bu Beğendik sokaklarında, caddelerinde gezilmeyecek anlamına geliyor.” diyerek bölgede yapılacak patlamalarla 6 şiddetinde depremlerin yaratılacağını kaydederek “101 delikte haftada bir gerçekleştirilecek patlatmanın kaç şiddetinde deprem etkisi yapacağı da belli değil. Bunu bilmemeleri mümkün değil aslında ama rapora yazmamışlar. 6 şiddetinin üzerinde bir deprem etkisi yapacağı aşikar. Bu nedenle ÇED halkın katılım, ‘ÇED gereklidir’ kararı verilmeden böyle bir projeye onay verilmesi doğru değildir. Ana talep projenin geri çekilmesidir. Ola ki proje geri çekilmezse ‘ÇED gereklidir’ kararı verip ‘ÇED halkın katılım toplantısı’ mutlaka yapılmalıdır. Konu enine, boyuna tartışılmalıdır. Bu konuda sayın yetkililerin duyarlı davranacaklarını ve Beğendik’te yükselen bu sesi duyacaklarını, buna uygun davranarak projeyi geri çekeceklerini düşünüyorum.” dedi.

Kaynak: Keşan Online

Güncelleme Tarihi: 05 Ekim 2020, 20:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER