Başaran ve Karagöz’den Başkan Ünsal’a tam not (ÖZEL RÖPORTAJ)

Başaran ve Karagöz’den Başkan Ünsal’a tam not (ÖZEL RÖPORTAJ)

Gazete Saros olarak; Kasım ayında, İpsala ilçemizi tam 25 yıl süreyle yöneten 2 belediye başkanımızı konuk ettik. Pandemi sürecinden kaynaklı telefon bağlantısıyla gerçekleştirdiğimiz özel röportajlarımızda, İpsala’nın önceki dönem belediye başkanlarından Emin Başaran ve Mehmet Karagöz’ü misafir ettik.
Bilindiği üzere Emin Başaran, 1989-1994, 1994-1999 yılları arasında Anavatan Partisi’nden, 2004-2009 yılları arasında Milliyetçi Hareket Partisi’nden, Mehmet Karagöz ise 1999-2004 ve 2009-2014 yılları arasında Cumhuriyet Halk Partisi’nden göreve seçilerek, İpsala Belediye Başkanlığı görevinde bulunmuştu.
İpsala’nın yarım asırlık siyasetçileriyle, 31 Mart 2019’da gerçekleştirilen son yerel seçimleri, seçimlerin sonrasını, İpsala Belediyesi’nin durumunu ve geleceğini konuştuk.
Hem Başkan Başaran hem de Başkan Karagöz, 31 Mart Mart 2019 yerel seçimlerinin ardından göreve gelen İpsala Belediye Başkanı Abdullah Naci Ünsal’ın belediyeyi büyük bir borç yüküyle devraldığını, hemen arkasından gelen korona virüs salgınının ise ister istemez hizmet ve yatırım süreçlerini yavaşlattığını ifade ettiler.
Sözü çok fazla uzatmadan, İpsala’nın son 30 yılına damga vuran iki belediye başkanına bırakalım.
“ÜNSAL VE EKİBİ KAZANMAYI ÇOK İSTİYORDU”
Korona virüs sürecinde, belirli aralıklarla yaklaşık 1 yıldır Çanakkale’deki yazlığında kendini izole eden Mehmet Karagöz açıklamasında ilk olarak şu ifadelere yer verdi; “öncelikle İpsala’mızın ve bölgemizin geçmiş kurtuluş bayramını kutluyorum. Tekne faciasında hayatını kaybeden her 2 genç kardeşimin ailelerine sabır diliyorum. Hasan ve Kemal çok sevdiğim, değer verdiğim 2 genç kardeşimdi. Bilindiği üzere ilçemizde, CHP olarak ittifak nedeniyle aday çıkaramadık. Fakat adayımız olmamasına rağmen, partililerimiz 31 Mart’a kadar tüm mücadeleyi verdi. İttifak adayı olan Abdullah Naci Ünsal’ın adaylığının kesinleşmesinin ardından tüm desteğimizi verdik. Tabi netice itibariyle seçim sathında çok güçlü bir aday olduğu düşünülen Sayın Mehmet Kerman, seçimi kaybetti. Sürecin en başına dönülecek olursa, Sayın Kerman yenilmez gibi görünüyordu. Öyle bir hava vardı. Fakat Abdullah Naci Ünsal ve seçim çalışması yürüten ekibinin, seçimi kazanma arzusu çok yüksekti. Bunun neticesinde her geçen gün aradaki fark eridi ve sonunda Millet İttifakı öne geçti.”
“CHP, İPSALA’DA 2014’TEN BU YANA OY KAYBEDİYOR”
Değerlendirmelerine devam eden Başkan Karagöz, kendi partisine yönelik özeleştiri yapmayı da ihmal etmedi, “İpsala ilçemiz çok farklı bir ilçe. Farklılıktan kastım, seçmen tercihleri olarak. Zamanında biz de 20 sene seçim kazanamadık. 1999’dan önce en son, 1980 öncesinde rahmetli Edip Yüksel ağabeyimle seçim kazanmıştık. Sayın Kerman’ın kaybedeceğini ben görüyordum, iktidar partisinin belediye başkanı olduğu için ayrıca kendine çok fazla güveniyordu. Benim dönemimde hazırlanan, çizilen birçok proje Sayın Kerman döneminde gerçekleştirildi. Onların önemli bir bölümünün altında Mehmet Karagöz ve ekibinin imzası vardır. 2014 Yılına geri dönüldüğünde ise Cenan Tetik kardeşimiz aday oldu ve ne yazık ki seçimi kaybettik. Yaptığımız değerlendirmeler ve incelemeler neticesinde, 2014 yılından başlamak üzere CHP’nin İpsala’da oylarının sürekli düştüğünü görüyoruz. Halbuki, partimiz İpsala’da 2014 yılına kadar oylarını sürekli arttırmıştı. 2014 Yılından günümüzü kadar, önce merkez mahallelerde ardından ise belde ve köylerde partimizin oyları düşmüş durumda. Ayrıca 2019 yılında, ittifak kararını benimsemeyen bazı arkadaşlar ittifak adayına oy vermekten çekindiler.”
“HALKLA İLİŞKİLERİNİ VE ÇALIŞMALARINI BEĞENİYORUM”
Karagöz son olarak, “tüm olumsuz şartlara, ağır borç yüküne rağmen Sayın Ünsal ve meclisinin çalışmalarını olumlu ve iyi niyetli görüyorum. Başkan Ünsal’ın halkla ilişkilerini çok beğeniyorum. Ben, kendisine göre daha katı, kuralcı bir insanım. Sayın Ünsal, hemen tavır ve tepki koymuyor. İnsanların hepsini dinliyor. Bu, çok önemli bir özellik. Geçtiğimiz bir buçuk senelik süre zarfında ağır borç yüküne rağmen olumlu işler gerçekleşiyor. Meclis üyelerinde gördüğüm uyum, beni mutlu ediyor. İpsala’nın birlik ve beraberlik içinde olması çok güzel. Son ihaleden gelen yüklü para ile birlikte belediyemizin rahatlayacağını düşünüyorum. Bundan sonraki süreçte Sayın Ünsal, Süs Bitkileri Üretim Tesisi gibi, istihdama yönelik projelere yönelecektir. Pandemi dönemi ve ağır borç yüküne rağmen ilçemiz iyi yönetiliyor. Başkan Ünsal’ı başarılı buluyorum. Son olarak, güzel İpsala’mın güzel insanlarına sevgiler, saygılar sunuyorum.”
“KERMAN, DIŞARIDAN GELEN OYLARA RAĞMEN KAZANAMADI”
Başkan Karagöz’ün ardından konuğumuz olan önceki dönem İpsala Belediye Başkanı Emin Başaran ise, “bildiğiniz üzere İpsala’da tek ittifak gerçekleşti. O da, Millet İttifakı. Cumhur İttifakı ise ilçemizde gerçekleşmedi. Biz, son yerel seçimlere MHP olarak girdik. Açıkçası bizler de kafa kafaya bir seçim geçeceğini beklemiyorduk. İYİ Parti, daha çok oy alır diye bekliyorduk. Tabi, CHP’nin tümü o süreçte oy verdi mi, dışarıdan çok takip edemedik. Bu konuda yorum yapmamız hoş olmaz. Kendim aday olamadım ama İsmet Görgülü kardeşim adayımız oldu. Seçim döneminde ayağımda ağrı olmasına rağmen duramadım, durmadım, her akşam kilometrelerce yol yürüdüm. İpsala’da Cumhur İttifakı kurulamadığı için sonuç böyle oldu. O dönemde MHP’yi toparladık. Bu şekilde kazanan MHP oldu. Kerman’ın bu kadar oy olması sürpriz oldu. Fakat ilçemize dışarıdan gelen, getirilen mükerrer oylar vardı. Bunlar unutulmasın. Bu insanlar resmiyette boş olan binalara yerleştirildiler. Bu duruma sadece Kapucu Mahallesi Muhtarı Aydın Ediz, itiraz etti. Diğer tüm mahalle muhtarları bu duruma göz yumdu.”
“BAŞKAN ÜNSAL’IN AKÇELİ İŞLERLE İŞİ YOK !”
Sözlerine devam eden Başaran son olarak, “Kerman, bir kez daha seçilseydi, ilçemizin tarlaları satılır, pasajlarımız müteahhitlere peşkeş çekilirdi. Sayın Ünsal, beş sene boyunca parkta bile otursa İpsala’ya faydalı olur. Çünkü, Kerman seçilseydi, ilçeye zararı olurdu. Bunun faturasını ise hep beraber öderdik. Altını çizerek söylüyorum, belediyemiz ilk kez böyle bir borç yükü ile devredildi. Mehmet Kerman’ın bıraktığı borçlar, yıkıcı borçlardır. Belediyenin mevcut durumunu eleştirenlere karşı çıkıyoruz. Çünkü, biz her şeyden önce İPSALALIYIZ. İpsala Belediyesi, hükümetin tüm engellemelerine rağmen iş üretmeye çalışıyor. İhaleden gelen yüklü rakamın bir bölümü yatırım olarak değerlendirilebilir. Bir bölümü ile de çalışanların 1 senelik maaşları ayrılabilir. Sayın Başkan Ünsal’ın virüsten sonra sahaya çıkması lazım. Sokaklara inmeli, caddeye inmeli. Ve kahve kahve dolaşmalı. İpsala halkı onu bekliyor, seviyor ve takdir ediyor. Halka, mutlaka dokunmalı. Ki, eminim yapacaktır. Kerman, insanlara tepeden baktığı için telefonu kulağına koyduğu için seçimi kaybetti. Başkanken meyhaneye de, camiye de giderdim. Sonuçta herkesin başkanısın. Mahalle mahalle yapılan tüm ara yolları takip ve takdir ediyorum. Virüs döneminde belediyeden beklenti olmamalı. Belediye başkanımızın önceki dönem gibi akçeli işlerle işi yok. Ve belediye başkanımızın yanlış yapmayacağını İpsala halkı çok iyi biliyor. Çünkü çok temiz bir insan ve idareci. Asfaltta olur, su da olur. Her şey zamanla olur. Başkanımı ve yönetimini takdir ediyorum. Tüm İpsala ve bölge halkımıza selamlar, saygılar sunuyorum.”

Güncelleme Tarihi: 27 Kasım 2020, 20:05
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER