Edirne İl Sağlık Müdürü uyardı

1-7 Nisan tarihleri arasında “Ulusal Kanser Haftası” dolayısı ile Edirne il Sağlık Müdürü Uzman Dr. Mustafa İshak Yıldırım basın açıklama yaptı. Yıldırım, “Kanser hem dünyada hem de ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında ikinci sırada olması sebebi ile önemli bir toplum sağlığı problemi” dedi.

Edirne İl Sağlık Müdürü uyardı

Kanser, ortak özellikleri nedeniyle çok sayıda hastalığa verilen bir ortak isim olduğunu açıklayan Edirne il Sağlık Müdürü Uzman Dr. Mustafa İshak Yıldırım; “Kanser başlığı altında toplanan yüzlerce hastalığın ortak özelliği ise şudur: “Vücudumuzdaki hücrelerin kontrolsüz çoğalması” kanser; yaş, cinsiyet, dil, din, ırk ayırımı yapmaksızın tüm insanları etkilemektedir. Kanser hem dünyada hem de ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında ikinci sırada olması sebebi ile önemli bir toplum sağlığı problemidir. Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün yok edilebildiği ve erken teşhis edildiğinde tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türlerini göz önüne alırsak korunmanın önemi artmaktadır.
Kanserin önemli bir kısmı önlenebilen kanserlerdir. Özellikle ülke verilerimiz değerlendirildiğinde tütün ve obezite ile mücadele programımız kanser kontrolünün en önemli yapıtaşlarını oluşturmaktadır. Bunlarla beraber fiziksel aktivitenin arttırılması, tuzun kısıtlı kullanılması, enfeksiyon ajanları ile mücadele de çok önemli unsurlardır.

Yaygın kanser türlerinin en az üçte biri daha sağlıklı bir beslenme biçiminin seçilmesi, tütün ürünlerinden uzak durulması, fiziksel aktivitenin arttırılması ve alkol kullanımının azaltılması ile önlenebilmektedir. Ayrıca ultraviyole radyasyondan korunma, mesleksel ve çevresel maruziyetlerin önüne geçilmesi ile kanser yükü daha da aza indirgenecektir.

Kanser türlerinin uyarılarını erken keşfetmek, bulgularını araştırmak ve ileri tetkik için hastaların sevk edilmesi erken tanı şansını arttırmaktadır. Ülkemizde meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserleri için toplumun kaynaklarına ve hastalık yüküne uygun olarak tarama programları yürütülmektedir.

KANSERDE ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR

Toplum tabanlı kanser taramalarına yönelik, ülke genelinde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurulmuştur. Edirne Merkez ve Keşan İlçemizde bulunan KETEM birimlerinin yanı sıra, Toplum Sağlığı Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri, Aile Sağlığı Merkezleri ve Mobil kanser tarama araçlarında; Meme kanseri, rahim ağzı kanseri, kalınbağırsak kanseri taramaları ÜCRETSİZ olarak yapılmaktadır. Pandemi sebebi ile hastanelere gitmek istemeyen vatandaşlarımızın kanser taramalarını ertelemelerini istemiyoruz. KETEM’ler olabildiğince hastane dışında ulaşımı daha kolay Sağlıklı Yaşam Merkezi şeklinde planlanmıştır” dedi.

TÜM KANSER HASTALARI KORONAVİRÜS AŞILARINI YAPTIRMALIDIR

Kanser tanısı almış tedavisi süren hastalarımızın pandemi sürecinde koruyucu tedbirler konusunda daha hassas olmalarını yakınlarının da aynı hassasiyet içerisinde olunmasını vurgulayan Yıldırım; “Tüm kanser hastaları korona virüs aşılarını yaptırmalıdır. Korona virüs aşısı yan etki açısından kanser hastalarına özel bir risk oluşturmaz. Toplumdaki benzer yaş grubunda kanser olmayan kişilerde ne tür yan etkiler bekleniyorsa kanser hastalarında da benzer yan etkiler beklenmektedir. Tedavisi devam eden hastalar, aşı uygulaması için en uygun zaman konusunda, takip edildikleri merkezlerde onkoloji doktorlarından bilgi almalıdırlar.

Kanser ne kadar erken teşhis edilirse, tedavisi de o düzeyde başarılı olur. Kanserin belirtilerinden herhangi biri görüldüğünde hiç gecikmeden bir doktora başvurulmalı. Erken teşhisin, kanser savaşında en önemli adımların başında olduğu unutulmamalıdır. Bu savaşta bir gün bile çok şeyi değiştirmektedir. Hayatınızı ertelemeyin” şeklinde açıkladı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER