Temiz Keşan Derneği’nde görev değişimi

Temiz Keşan'a taze kan..

Temiz Keşan Derneği’nde görev değişimi

Keşan’da yaşanan hava kirliliğine dikkat çekmek ve çözüm üretmek amacıyla 2016 yılında kurulan Temiz Keşan Derneği’nin kurucu yönetimi, çıktıkları yolda dernek idaresini yeni yönetime devretti.

Kısa zaman içinde 2 bin 367 üye ile Edirne’de oda ve borsalar haricinde en büyük sivil toplum kuruluşu olan Temiz Keşan Derneği’nin devir teslim toplantısında konuşan dernek eski yönetim kurulu üyesi Barış Hasan Serin, “Yaşadığımız bölgede çocuklarımız ve geleceğimiz için neler yapabiliriz diye düşünürken Keşanlı İşadamları Derneği yöneticileri ile beraber, Temiz Keşan Derneği’ni kurmaya karar verdik ve çok kısa sürede 2 bin 376 üye sayısına ulaştık. Edirne’deki resmi kurumlar yani borsa ve ticari kurumlar haricinde en büyük sivil toplum kuruluşuyuz. Hatta Tekirdağ ve Kırklareli’yi de içine alırsak en büyük sivil toplum kuruluşuyuz diyebiliriz. Amacımız sadece havayı temizlemek değil; hava, toprak ve sudan herkesin yeterince faydalanması ve gelecek nesillere daha iyi bir Keşan bırakmak anlamında çalışıldı” dedi.

Serin’nden sonra söz alan Temiz Keşan Derneği’nin eski yönetim kurulu üyesi Kemal Kef, halkın farkındalığını sağlamak amaçla çeşitli programlar ve eğitim çalışmaları yaptıklarını; televizyon kanallarında derneği anlattıklarını dile getirirken şu ifadeleri kullandı: “Polikliniğe gelen hastalarımıza da birebir anlattım, sağlık ön planda, özellikle de çocuklar söz konusu olunca çok daha önemli. Ben bunu birebir vurguladım ve insanlar çevre bilincine ulaşmaya başladılar.” dedi. Aynı zamanda derneği ilk kurulduğu zamanlarda zorlandıklarını ancak geniş kitleye çok hızlı bir şekilde dile getiren Kef, “Başlangıçta işimiz çok zordu. Kimse bize inanmıyordu. Hatta “Bu insanlar ne yapacaklar?’ ve ‘Amaçları ne?’ gibi sert eleştiriler de aldık; ama bizim tek amacımız vardı, amacımız çocuklarımızı ve ailelerimizi sağlıklı bir çevreye ulaştırabilmekti amaç, buna inandık ve ciddi yollar aldık. Biz hiçbir şeyin uzantısı değiliz, bir fikrin de temsilcisi değiliz. Biz sadece temiz çevre ve sağlık için buradayız, her kesimden insan aramızda var ve de öyle olacak” dedi.

Kemal Kef’in ardından konuşan Temiz Keşan Derneği’nin eski yönetim kurulu başkanı Tolga Mercan, derneği kuran kişilerin Keşan için bir şeyler yapmaya çabaladıklarını ve herkesin derneğin bir parçası olduğunu file getirerek şu sözleri kaydetti. “Bir aile olarak bu işe başladık. Keşanlıların Keşan’a sahip çıkmasıyla yola çıkarak kurduğu bir dernek olarak yola çıktığımız için burada ne sağ ne sol, ileri geri hiçbir şey düşünmeden sadece Keşan için faydalı olan, Keşan’a bir şey yapması için bir araya gelen insanların bir araya gelmesiyle kurulmuş bir derneğiz. Bundan dolayı da insanların ne düşündüğünden çok ‘Biz ne yapabiliriz?’ diye başladık biz bu yarışa. Önce eğitimle ilerledik. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile çalışmalarımız oldu. Kemal Hocam çok sağolsun büyük çalışmalara yaptı. Ben kendim biliyorum birkaç gün öncesinden eve gidip hazırlıklar yaptı. O heyecanla beraber yaptığı çalışmalar için teşekkür ederim. Burada tek başımıza sadece biz yaptık dersek yanlış olur. Çözümün bir parçası olduk. Bir amaç uğruna belediye başkanımızla, milletvekilimizle, bakanlarımızla doğal gazın Keşan’a gelmesi için çok ciddi amaç harcadığımızı düşünüyorum dedi. Mercan,”En son Zorlu Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Nazif Bey’in bile ‘Keşan ile alakalı ne varsa bir önce devreye sokalım. Herkes telefon açıyor’ dediğini biz kendimiz duyduk.” derken özellikle Keşan’a doğal gazın gelişi ile ilgili olarak farkındalık oluşturduklarını şu sözlerle dile getirdi: Keşanlı İşadamları Derneği ile beraber, bu çalışmaları ve kulisleri Keşan’ın iyiliği için yaptık. Doğal gazın Keşan’a gelmesi için de herkesin bir katkısı varsa bizim de küçük bir katkımız olduğunu düşünüyoruz.”

Keşan’ın kirli havasının değişmesi için ilk önceliklerinin doğal gazın Keşan’a gelmesi olduğunu belirten Mercan bu konu hakkında eğitim faaliyetlerini yürüttüklerini ve araştırmaları sırasında ürkütücü sonuçlarla karşılaştıklarını da söyledi, Mercan “Kalorifercilerin nasıl yakması gerektiği ve bunların denetlemelerinin nasıl yapılması gerektiği ile ilgili eğitim çalışmaları yürüttük. Bizler de belediye başkanımızla görüştük. Bazı sayıları kontrol ettik. Kalorifer yakan arkadaşların kaç kazan yaktıkları hakkında bazen çok ürkütücü sonuçlarla karşılaştık. Bir kişinin 70 kalorifer yaktığını da gördük. Bunları düzelmesi yönünde tavsiyelerde bulunduk.” Dedi.

Temiz Keşan Derneği‘nin yönetimini yeni yönetim kuruluna teslim eden Tolga Mercan “Bayrağı devrederken de onlardan beklentimiz Keşan’ın temiz bir havasının olması” diyerek “Bu 4×100 bayrak yarışıysa ilk yüz metresi bitti. Biz elimizden geleni yaptık. İlk yüzü koşarkenki takım arkadaşlarıma teker teker teşekkür ederim, iyi ki varsınız. Siz olmazsanız olmazdı. Bundan sonraki ikinci yüz metreye de yeni başkanımız Ekin Öztürk’e bırakıyoruz bu görevi. Sizlerden beklentimiz çocuklarımızın rahat etmesi” diyerek yeni yönetime başarılar diledi.

Mercan’ın ardından teşekkür ederek görevi ve sözü devralan Temiz Keşan Derneği’nin Yeni Başkanı Ekin Öztürk teşekkür ederek başladığı konuşmasında şunları dile getirdi. “Bu derneğin kuruluş aşamasından beri aslında Tolga Bey’in yanındaydım. O zaman da çok heyecanlıydım. Hala da aynı heyecanı yaşıyorum ve yansıttığımı düşünüyorum. Astım hastalığı geçirmiş biri olarak sağlıklı bir yaşamın ne demek olduğunu en iyi bilenlerden biriyim. Özellikle de baba olduktan sonra ayrı bir müsamaha gösteriyorum bu konuya” dedi. Derneğin yeni yönetim kurulunda alanında başarılı ve dernek faaliyetleri için de verimli olacak kişileri belirledikleri kaydeden Öztürk “Yönetimimizde avukatlardan tutun da çevre ve ziraat mühendislerine kadar işin ehli ve liyakat sahibi insanlar alındı yönetimimize” diye belirtti.

Çevre konusunda yapılacak işlerin ve gündemin yoğun olduğunu söyleyen Öztürk, FSRU’dan tutun da, Kavacıka yapılacak olan OSB yada asıl sahibi halk olan kumsalların betonlaşmaya açılması ve bunların çevremize, sağlığımıza verecekleri zararlar ile ilgili gündemi takip edeceğiz. Bunlar ile ilgili yapabileceğimiz ne varsa sonuna kadar da yapmaya hazırız.” dedi.

Temiz Keşan Derneği’nin yeni yönetim kurulu ise şu isimlerden oluşuyor.

Yönetim Kurulu Başkanı – Ekin ÖZTÜRK

Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı – Özge KURU TUTAL

Yönetim Kurulu Genel Sekreteri – Deniz KALFA GÜNAY

Yönetim Kurulu Muhasip – Onur DURMAZ

Yönetim Kurulu Üyesi – Birkan BELEN

Denetim Kurulu Başkanı – Serbay AKSU

Denetim Kurulu Üye – Barış Hasan SERİN

Denetim Kurulu Üye – Kemal AYAROĞLU



Kaynak: Keşan Online

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER