Meslekte 40. Yılını Lastik Matik ile taçlandırdı

Meslekte 40. Yılını Lastik Matik ile taçlandırdı

Gazete Saros olarak, geçtiğimiz Haziran ayında, Bayrambey Mahallesi, Enez Caddesi’nde faaliyete başlayan Lastik Matik’e konuk olduk.
Çıraklıktan kalfalığa, kalfalıktan ustalığa yaklaşık 40 senedir sanayi çarşısının tozunu yatan ve son olarak Enez Caddesi’nde Lastik Matik adında bir işletme açan İbrahim Çiroz’un hem sanayi anılarını, hem de tecrübelerini dinledik.
Dinlerken de siz değerli okuyucularımız için bol bol not almayı ihmal etmedik.
1981 Yılının Mayıs ayında iş hayatına atılan İbrahim Çiroz, 10 senelik çıraklık ve kalfalık deneyiminin ardından, 1992 yılının son haftasında vergi mükellefi olarak, genç yaşlarında kendi dükkanını açmayı başarabilmiş bir isim olarak karşımıza çıkıyor.
Sözü çok uzatmadan Lastik Matik işletmecisi İbrahim Çiroz’a bırakıyoruz.
Geçtiğimiz yıllarda ilçemizin köklü işletmelerinden Koru Ticaret’te 15 yıl bölge halkına hizmet eden Çiroz, sözlerine şu şekilde başladı; “2000-2002 yılları arası ön düzen ayarı ve balans öğrenimi gördüm. 2004 Haziran ayından itibaren ise Koru Ticaret bünyesine girip, 15 yıl bölge halkımıza hizmet ettim.”
Sözlerine devam eden Çiroz, “bir anımı sizlerle ve tüm okuyucularınızla paylaşmak istiyorum. 1986 Yılında, İpsala sanayi çarşısında çırak olarak çalışıyorum. Tarihlerden ise 19 Mayıs. İş yerinde 7 kişi çalışıyoruz ve çırak benim. Şimdiki nesil pek bilmez. 1980’li yıllarda 19 Mayıslar’da, ilçemizde, gençlerimizin katıldığı gençlik çayları düzenlenirdi. Ben de o dönemlerde eniştemin iş yerinde çalışıyordum. O gençlik çayına gidebilmek için, halamı bile devreye sokmama rağmen, çok istememe rağmen gidemedim. Öyle bir disiplin vardı ki, ustanın yanında sigara bile içemezdin, hatta yemek bile yiyemezdin. Belki şu an insanlara garip gelebilir ama inanın izin almadan oturamazdık bile. Ustadan izin yoksa sinemaya bile gidemezdik” diyerek o dönemin usta-çırak ilişkisine vurgu yaptı.
Son olarak Çiroz, “1980’li ve 1990’lı yıllarda ise samimiyet ve dayanışma vardı. Kim de iş çoksa, tüm ustalar hep beraber ona gider, o işletmenin işleri bitirilirdi. Ustalar arasında sohbet, iletişim, saygı ve para alışverişi had safhadaydı. Şu an ekonomik durumlardan da kaynaklı, esnaflar arasında mesafe var. İnsanlar artık birbirine kefil bile olmuyor. Ne yazık ki durum böyle. İşlerimize dönecek olursak ise herkesin bildiği üzere; lastik tamiri, lastik değişimi ve balans ayarı yapıyoruz. 1 Aralık’tan itibaren tüm ticari araçlarda kış lastiği zorunlu olacak.
Fakat bu işin bir standardı var. Bu konunun altını çizmek istiyorum. 3 Milimetre derinliğinde olan bir lastik, fenni muayeneden geçemiyor. Bu noktada, kış lastiklerinin saklama koşulları da çok önemli. Kış lastikleri, mutlaka güneş görmeyen karanlık bir ortamda saklanmalı. Normalde, kış lastiklerinin ömrü 7 yıl ise de, iyi saklanmadığı takdirde 3 yıla kadar düşmektedir. Lastik basınç ayarları, uzmanların söylemine ve kendi tecrübeme göre, ayda bir mutlaka kontrol edilmeli. Hem de sensörlü ise dijital hava saati ile kontrol edilmeli. İnsanlarımızda genellikle oluşan bir algı var, kış mevsimi sert geçmediği için kış lastiği kullanmak istemiyorum diyenler var. Kış lastiği, tüm araçlarda asfalt sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğünde gereklidir. Mevsim değişmesi ve ısı değişimi sonrası sizin hayatınızı kurtarabilir. O yüzden sürücülerden bu konuya dikkat etmelerini öneririm. Sadece kendilerini aldatmış olurlar” diyerek sözlerini noktaladı.
İbrahim Çiroz İletişim: 0535 834 69 47


YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER