"Atatürk’ün kitap sevgisi" / Kerem Bozkurt

"Atatürk’ün kitap sevgisi" / Kerem Bozkurt

İnsanların bilinçlerinin ve eylemlerinin oluşmasında iki etken çok önemlidir. Birincisi yaşam deneyimleri, ikincisi ise okuduğu kitaplardır.
Cumhuriyetimizin kurucusu, önderimiz Mustafa Kemal Atatürk yazdığı Nutuk kitabında hayat deneyimlerinden sıkça söz eder.
Ben bu yazımda kısaca ikincisinden yani okuduğu kitapların bir kaçından bahsetmek istiyorum.
Atatürk’ün kitap sevgisi oldukça yoğundu çünkü Atatürk anlamayı, bilmeyi ve uygulamayı kendine misyon edinmiş bir liderdi.
Resmî kayıtlara göre okuduğu kitap sayısı 3997’dir.
Bu kitapların türleri çeşitlilik gösterir.
Ağırlıklı olarak Tarih, Bilim, Siyaset Bilimi, Felsefe ve Edebiyat okumuştur. Fransızca bilmesinden kaynaklı, kitaplığında Fransızca çok fazla eser vardır. Okuduğu kitaplara notlar yazar, katılmadığı bazı yerlere kendi fikirlerini not ederdi.
Üzerine notlar aldığı kitapların bir kısmını Anıtkabir’de görebilirsiniz.
Bu kitaplardan biri; Ünlü düşünür Jean Jacque Rousseau’nun “Toplum Sözleşmesi” isimli kitabıdır.
İlk baskısı 1762 yılında yayınlanan 4 ciltlik bu kitap insanları öylesine etkilemiştir ki, 1789 Fransız İhtilali'nin başlangıç tohumu olarak nitelendirilmektedir.
İhtilalden sonra Cumhuriyet rejiminin gelişmesine de büyük katkılar sunmuştur. Atatürk’ün kitabın orijinal Fransızca baskısında aldığı notlardan ve daha sonra verdiği röportajlardan anladığımız kadarıyla kafasındaki Cumhuriyet fikri bu kitaba dayanmaktadır.
Atatürk’ün savaşlarda bile yanından ayırmadığı bir diğer kitap ise Grigory Petrov’un “Beyaz Zambaklar Ülkesinde” isimli kitabıdır.
Atatürk bu kitabı o kadar çok benimser ki, çevresindeki herkese ve okullara bu kitabı tavsiye eder.
Cumhuriyetimizin ilk yıllarında, Türkiye’de en fazla okunan kitapların başındadır.
Kitabı kısaca özetleyecek olursam; Finlandiya devletini kuran bir grup devrimcinin hikâyesini anlatıyor.
Kitabı okurken çok şaşıracak ve heyecanlanacaksınız çünkü̈ kitapta anlatılan durumların bazıları Atatürk tarafından uygulanıyor, hatta kitapta geçen bazı sözler tarihe yüce Atatürk'ün ağzından yazılıyor...
Bu değerli günde gençlere bir hediye vermek istiyorsanız "Beyaz Zambaklar Ülkesinde" kitabından daha değerli bir hediye veremezsiniz.
Atatürk’ün Türk edebiyatında en sevdiği kitapların başında ise Reşat Nuri Güntekin’in “Çalıkuşu” romanı gelir. Hem aşk duygusunu hem de idealizmi en duru şekilde yansıtan harika bir romandır.
Bugün 29 Ekim 2020. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 97.yılı.
Böylesine anlamlı bir günde ben de Gazete Saros’da yazılarıma başlıyorum.
Bu vesile ile değerli dostum Orçun Oğuz’a yayın hayatında başarılar diliyorum ve yazımı Mustafa Kemal Atatürk ‘ün sözüyle bitirmek istiyorum.
“İstikbal sizindir. Cumhuriyeti biz kurduk, onu devam ettirecek sizlersiniz. Benim naçiz vücudum nasıl olsa bir gün toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ebediyen yaşayacaktır.”

Güncelleme Tarihi: 05 Kasım 2020, 14:11
YORUM EKLE
YORUMLAR
Yurdanur Temizer
Yurdanur Temizer - 3 yıl Önce

Önce sizi kutluyorum, hayırlı olsun. Sonrasında verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum. Sizin gibi kıymetli gençler umudumuzsunuz. Sizi zaten takip eden bir büyüğümüz olarak, sizden öğrencileriniz kadar ben de bilgileniyorum. İyi ki varsınız

Eser Farsak
Eser Farsak - 3 yıl Önce

Sizi tebrik ediyorum iyi ki varsınız

Zeynep Coşkun
Zeynep Coşkun - 3 yıl Önce

Herzamanki gibi güzelliklere doğrulara bilime değinmişsiniz..Geçmişte bazı büyük Liderlerin dediği gibi İnsanlık için en büyük yararlı iki şey ilim ve bilimdir..yazınız yine sade ve akıcı..iyi ki varsınız iyiki yazıyorsunuz

Semra Uncu
Semra Uncu - 3 yıl Önce

Ne güzel sade bir dil ve kolay okunan yazı gönlünüze sağlık tebrikler daha nice güzel paylaşımlarınızı severek takip edeceğim

Serap Toksoy
Serap Toksoy - 3 yıl Önce

Bir toplum bilimcisi olarak gözlem yapmak gözlem yaparken araştırmak bir toplumu gözlemlemek için bunlar yeterli degil elbette. O toplumun kültürünü tarihini bilerek araştırmak ve bunlarla degerlendirmek gerekir. Tarihin psikolojimizde ve benligimizde bıraktıgı izler var.tarih bu derinliklere muhakkak ki ışık tutar. Yazılarınızda bu derinliklerden bolca bulacagımızı ve unuttugumuz unutturulmaya çalışan toplum gerçeklerini güçlü kaleminizde hayat bulacagını ümit ediyorum. Teşekkürler kerem hocam

Meltem Yıldız
Meltem Yıldız - 3 yıl Önce

Kaleminize kuvvet. Elinize sağlık çok güzel bir yazı teşekkür ederiz

Sevinç
Sevinç - 3 yıl Önce

Öncelikle hayırlı olsun , başarılar diliyorum

Dilek esra bilici
Dilek esra bilici - 3 yıl Önce

Tebrik ederim kerem bey başarılarınızın devamını dilerim. Sizi ve yazdıklarınızı epeydir takipteyim türkiyenin sizin gibi aydınlık yüzlere ihtiyacı var...


SIRADAKİ HABER